Lunch

Lunche kuchni japońskiej

W naszej restauracji we Wrocławiu przygotowujemy tradycyjne lunche nawiązujące do kuchni japońskiej. W każdym tygodniu proponujemy nowe, mocno zróżnicowane menu lunchowe. Nasze potrawy charakteryzują się oryginalnym i orientalnym smakiem, a kucharze przygotowują je z niezwykłą starannością. W restauracji „7 Samurajów” możesz zamówić nie tylko potrawy japońskie ze standardowego menu, ale również pomysłowo skomponowane zestawy obiadowe. Jeżeli jesteś zajęty pracą i nie masz czasu na codzienne przygotowywanie posiłków, na pewno z chęcią zjesz pyszne dania kuchni japońskiej w naszym lokalu. Oferujemy również możliwość zamówienia na naszej stronie internetowej jedzenia na dowóz.

Japońskie dania obiadowe z napojami

Ponieważ nie znosimy rutyny w kuchni i wiemy, że Goście też jej nie lubią, to specjalnie dla nich w każdym tygodniu przygotowujemy nowe japońskie dania obiadowe. Oferta dotycząca sprzedaży smakowitych lunchy kuchni japońskiej obowiązuje od poniedziałku do piątku w godzinach: 12:00 – 16:00.

Serwujemy atrakcyjne cenowo zestawy lunchowe:

– za 25 zł;
– za 35 zł;
– za 45 zł.

Dodatkowo, do naszych lunchów możesz zamówić napoje w atrakcyjnej cenie: karafkę wody za 5 zł lub dzbanek wyjątkowej i aromatycznej japońskiej herbaty jedynie za 7 zł.

Zapraszamy do składania zamówień pod numerem telefonu:

+48 735 917 700 – ul. Rychtalska 18

Zwyczaje obowiązujące w kuchni japońskiej

Na kulturę jedzenia w Japonii składa się wiele zwyczajów, które mogą być zaskakujące dla niektórych Europejczyków. Warto więc je sobie przyswoić, jeśli chce się rozpocząć przygodę z kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Japończycy przykładają bowiem wielką wagę do zasad dobrego wychowania, które obowiązują również w trakcie spożywania posiłków. Nakazów i zakazów jest naprawdę dużo, ale z przyjemnością zapoznamy Was z kilkoma z nich.

Gdy już opanujemy sztukę posługiwania się pałeczkami, które w Japonii służą do jedzenia potraw, to musimy pamiętać o tym, że nie powinno się ich pocierać o siebie, wbijać w potrawy, dotykać nimi swoich ust, a już na pewno karmić przy ich pomocy innych uczestników posiłku. Tradycyjny japoński zestaw obiadowy składa się z ryżu, zupy oraz pozostałej części dania, czyli okazu. Nie ma znaczenia, w jakiej kolejności jemy poszczególne potrawy składające się na japoński zestaw obiadowy, ale ważne jest to, żeby miseczkę z ryżem trzymać na wysokości serca, a nie podbródka. Pozostałe składniki pobiera się z osobnego talerza i umieszcza w misce, by móc za jednocześnie włożyć do ust zarówno ryż, jak i dodatki. Aby zasygnalizować zakończenie spożywania dania, powinno się złączyć pałeczki i położyć je na misce ostrą stroną w lewo.

Istnieje również kilka zasad obowiązujących przy jedzeniu sushi. Można je jeść rękoma, ale należy starannie dbać o ich czystość. W celu utrzymania higieny, w japońskich restauracjach, w tym również w naszej, podaje się Gościom specjalne ręczniki oshibori, do wycierania rąk. Pamiętajmy też, że pewnym nietaktem jest kładzenie imbiru na rolkach sushi, gdyż powinien on być spożywany oddzielnie, między konsumpcją poszczególnych porcji, żeby oczyścić kubki smakowe i dokładniej poczuć smak sushi oraz wszystkich składników, z których się składa. W Japonii chrzan wasabi jest częstym dodatkiem do sushi, ale zaleca się używanie go oszczędnie i niełączenie z sosem sojowym. Dzięki takiemu zabiegowi ostrość chrzanu nie zaburzy smaku potrawy, a także jego istoty, gdyż japońscy kucharze dodają przyprawy w skromnych ilościach właśnie po to, by spożywający poczuł w swoich kubkach smakowych wszystkie rodzaje naturalnego smaku. Dotyczy to też sosu sojowego, który użyty w nadmiarze może sprawić, że sushi będzie przesolone lub za bardzo namoczony ryż się rozpadnie i zostanie na talerzu. Jednym słowem, w kuchni japońskiej ceni się równowagę, więc dodatki powinno się stosować z umiarem. A najlepiej uczyć się tego, smakując naszych wspaniałych potraw i zestawów obiadowych.

Śledź nasze profile na portalach społecznościowych, gdzie na bieżąco umieszczamy informacje o menu lunchowym obowiązującym w danym tygodniu i wybierz coś dla siebie.