MENU

Japońskie potrawy z menu naszej restauracji

Zachęcamy do skosztowania wyszukanych japońskich potraw z wyjątkowej restauracji „7 Samurajów”. Nasz zespół przygotował bogate i unikatowe menu, które zaspokoi kulinarne gusta nawet najbardziej wymagających amatorów kuchni azjatyckiej. W naszych potrawach używamy wielu zdrowych i niskokalorycznych składników takich, jak ryby, świeże warzywa, kiszonki oraz ryż, a także przyprawiamy dania w idealnie wyważony sposób, by nie utraciły swojego pierwotnego, naturalnego smaku oraz struktury.

Dania kuchni japońskiej – Uczta dla smakoszy owoców morza, ryb oraz ryżu!

Na początek uczty proponujemy Gościom zamówienie jednej z naszych przystawek: tatara z łososia lub z tuńczyka, japońskich pierożków gyoza, sałatki z glonów wakame, sałatki goma z trawy morskiej, japońskiego kimuchi z kapusty pekińskie lub edamame, czyli strąków młodej soi.

W naszym menu znajdziesz też różne rodzaje sushi. To jedno z najbardziej znanych dań kuchni japońskiej. Jest bardzo zdrową potrawą, która powstaje na bazie gotowanego i zakwaszanego ryżu oraz najlepszych gatunków ryb o wyjątkowym smaku, ale też owoców morza czy warzyw. Istnieją różne wariacje sushi, różniące się sposobem przygotowania. U nas dostaniesz następujące rodzaje sushi z dostawą:

• nigiri – sushi proste, a zarazem eleganckie i perfekcyjne przyrządzone, które stanowi idealne połączenie odpowiedniej porcji ryżu oraz najlepszej jakości ryb lub owoców morza;

• hosomaki – rolka sushi zawierająca z reguły tylko jeden wybrany przez Gościa składnik, który jest otoczony ryżem i nori;

• futomaki – jest to bogatsza w dodatki rolka skomponowana przeważnie z ryb, warzyw i owoców morza, zawinięta z ryżem w nori;

• uramaki – rolka, w której ryż znajduje się w „odwrotnej” kolejności, czyli na zewnątrz. California to amerykańska, wzbogacona odmiana tego rodzaju sushi, w której poza ryżem na zewnątrz można znaleźć różnego rodzaju ryby, owoce morza i inne świeże dodatki, nadające tej formie efektownego wyglądu.

Wielbicielom dań kuchni japońskiej sporządzonych z ryb może posmakować też sashimi, czyli selekcja świeżych surowych ryb oraz owoców morza. Ta tradycyjna forma podania preferowana jest przez osoby chcące delektować się niezakłóconym smakiem i naturalną fakturą. Oprócz walorów typowo smakowych, należy docenić też wygląd potrawy. Starannie cięte ryby wraz z innymi składnikami pięknie wyglądają i świetnie komponują się na talerzu.

Potrawy gotowane, smażone, pieczone oraz zupy

Niezależnie od tego, czy w danym dniu masz ochotę na zupę, potrawę smażoną, gotowaną, parowaną lub pieczoną, na pewno znajdziesz to czego szukasz w naszym menu, pełnym niezwykłych potraw kuchni japońskiej.

Dokonaj wyboru spośród takich pozycji kuchni ciepłej, jak:

  • Ramen – aromatyczny, gęsty bulion wieprzowy z makaronem alkalicznym, boczkiem chashu, marynowanym jajkiem, pędami bambusa oraz dymką;
  • zupy: – tradycyjna zupa Misoshiru na bazie pasty sojowej oraz rozgrzewająca i aromatyczna Tom Kha na mleku kokosowym z krewetkami.

Gościom chcącym zamówić potrawę grillowaną, pieczoną lub smażoną, polecamy przede wszystkim:

  • potrawy w tempurze – delikatnej panierce, która sprawia, że serwowane przez nas owoce morza i warzywa stają się przyjemnie chrupiące;
  • Okonomiyaki – tradycyjny puszysty japoński  placek z różnymi dodatkami – w tym również wege;
  • Tori udon – aromatyczna pierś z kurczaka sous vide podana z makaronem udon smażonym z warzywami;
  • Tonkatsu – smażony schab w panko podawany z ryżem przyprawionym furikake wraz z tradycyjną japońską sałatką z kapusty;
  • Ebi chahan – smażony japoński na maśle ryż z krewetkami, czosnkiem oraz świeżymi ziołami;
  • Ebi soba – smażony makaron gryczany z jajkiem, krewetkami i warzywami;
  • Kamo teriyaki – filet z kaczki sous vide w sosie teriyaki podany z ryżem i świeżymi owocami oraz warzywami.

Zapraszamy więc do odwiedzenia naszej restauracji i skosztowania wyśmienitych japońskich potraw z naszego menu. Wierzymy, że nikogo nie trzeba przekonywać, że japońskie jedzenie posiada wiele walorów, obok których nie sposób przejść obojętnie.